17 kolovoza, 2016

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan TriB (popodne)

Pauze između jutarnjeg i popodnevnog dijela za mene i još dio delegata i službenika nije bilo; gledali smo prezentaciju firme ChessBase. Martin Fischer, njihov predstavnik, prezentirao je uistinu sjajne mogućnosti njihovog najvažnijeg proizvoda, ChessBase 13, kod analize partija i višestrukih analiza bez prisustva čovjeka, te cloud rješenja za čuvanje partija/analiza.
Martin Fischer (ChessBase GmbH) prezentira ChessBase 13 program i mogućnosti suradnje sa ICCF-om te pojedinačnim federacijama
Kako su nam dva ključna čovjeka (Lockwood i Dearnley) i dalje zadržani sa predstavnicima ChessBase-a, nastavljamo sa lakšim temama (izvješća zonalnih direktora, te odbora za sudačka pitanja). Novi predsjedavajući sudačkog odbora je amerikanac Thomas Biederman, izabran većinom glasova.
Zonski direktori izlažu svoje izvještaje pojedinačno. Sudeći prema istima, sve 3 manje zone (2, 3, i 4) uspješno rastu ili se oporavljaju.
Idemo konačno na prijedlog 28, početak rasprave u 15:20 pa da vidimo koliko će potrajati! Odmah u uvodu predlagatelj naglašava da glasanje o ovom prijedlogu zapravo znači glasanje isključivo za testnu prijavu, koja bi mogla potrajati nekoliko godina, ne i za sigurnu primjenu od ICCF-a za sva takmičenja (nepreciznost u načinu kako je formuliran prijedlog, pristaje se da zapisnikom bude utvrđena greška). Ovo dramatično mijenja situaciju - kongres dakle ima barem jednu ili dvije mogućnosti da ubuduće, a bazirano na testnim iskustvima, odustane od sustava. Razvija se diskusija u smjeru kojem smo i očekivali - većina delegata ima primjedbe na činjenicu da novi sustav ne podrazumijeva nikakav inkrement nakon 50. poteza. Prije glasanja još jednom se naglašava da glasamo za testni period, a kongres može bilo kada u svome radu kroz iduće godine odustati od istoga ako se utvrde problemi. Prolazi sa 25-15-16!!!
Pauza, pa nastavljamo sa prijedlogom 46, ne prolazi 15-15-26.
Prijedlog 47 ne prolazi 12-20-24. Srećom, jer većina delegata neće igrati finale 30, a ja hoću :).
Preostao prijedlog 023 od jučer: vraća se stari oblik Lige Prvaka, prijedlog je prihvaćen sa 33-1-22.
Preostali su završni izvještaji, i glasanje o lokaciji idućeg kongresa.
Prije toga još prijedlog 44 - zahtijeva 2/3 većinu, jer bi značilo promjenu statuta. Nije prošao, 12-24-19.
Utvrđuju se sastavi radnih skupina za idući kongres (uglavnom se brišu stare, ostaje tek skupina za norme i rejting).
Prelazimo na prezentacije potencijalnih domaćina idućeg kongresa. Ponude iznose Bangalore (Indija) i Albena (Bugarska). Prvo glasamo da li smo za tajno glasanje o domaćinu idućeg kongresa - nismo. Dakle, prezentacije idu ovim redom: 1. Indija, 2. Bugarska. Indijsku ponudu prezentira Ambar Chatterjee, bugarsku Petyo Marinov. Indijska djeluje nešto ozbiljnije, a bugarima ne ide na ruku ni činjenica da već drugi put mijenjaju lokaciju koju nude unutar zadnjih 30-ak dana. Indija ne prolazi 16-19-21! Glasamo sada za Bugarsku: 28-7-21, idući kongres je u Bugarskoj!
Predsjednik Eric Ruch završava kongres zahvalom!

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan TriB (jutro)

Budući da svi s nestrpljenjem čekaju današnji dan, a najviše radi prijedloga novog, značajno različitog sustava obračuna vremena, prigodno ga nazivam TriB danom. Počinjemo ipak u laganom tonu, odrađujemo par točaka koje su nam ostale od jučer - interzonal izvještaj, itd..
Sa iznenađenjem primam vijest da će Interzonal momčadski ubuduće biti opterećen plaćanjem pristojbe - idući je planiran za Prosinac ove godine.

Prelazimo na famozni "slučaj Lesko" (radi se o igraču koji je optužen da je hakirao račune protivnika i odigravao poteze za njih te tako dobivao partije, u međuvremenu se razišao sa ukrajinskom federacijom, ali i ostvario čak 4 IM norme koje mu još nisu priznate - kongres ovaj vrući krumpir vrti i prebacuje lijevo-desno već par godina) - delegat Ukrajine stigao je jučer na kongres, te nam iznosi svoje viđenje. Čini se da se nikakvo rješenje ne nazire; potpuno jasnog dokaza i dalje nema (a može li ga uopće i biti?), a sumnje u počinjeno iznimno su jake. Glasamo prvo jesmo li za suspenziju Leska - sa 17 glasova ZA, 10 glasova PROTIV, i 8 suzdržanih, Lesko se suspendira, pa se o njegovoj tituli niti ne glasa.

Dennis Doren počinje izlaganje pod točkom 15 (pravila). Ovaj aktivni amerikanac u prethodnoj je godini provjerio stanje svih dokumenata ICCF-a, pronašao niz nedoslijednosti i nelogičnosti, te ih korigirao, a dijelom ih i ovaj kongres kroz prijedloge treba ratificirati. Na njegovo izvješće nema primjedbi, pa prelazimo na prijedloge: prvo razmatramo one br. 2 i 24 (procjena nezavršenih partija preminulih igrača).
Prijedlog br. 2 je prihvaćen sa 23 za, 11 protiv, 22 suzdržana. Stoga se o prijedlogu 24 niti ne glasa.
Prijedlog br. 3 prolazi sa 39 za, 0 protiv, 17 suzdržanih.
Prijedlog br. 5 prolazi sa 31 za, 7 protiv, 18 suzdržanih.
Prijedlog br. 7 prolazi, nisam pohvatao broj glasova.
Prijedlog br. 6 iznosim svoju primjedbu, prijedlog ipak prolazi sa 34-5-17.
Prijedlog br. 8 prolazi najtjesnije moguće 18-16-22, ovo je velika šteta po mome mišljenju, prijateljski mečevi od sada su standardiziranih pravila, mislim da će ih biti znatno manje nego prije.
Prijedlog br. 9 prolazi.
Prijedlog br. 10, nisu samo englezi zainteresirani, nego i šveđani i poljaci, itd.; ja svejedno iznosim svoje neslaganje sa prijedlogom jer mi se čini kao opasan presedan i besmislen, nakon što smo donijeli uniformna pravila sada dozvoliti svakoj federaciji da procjene radi po svome nekom sistemu.
Prijedlog prolazi sa 29-9-18.
Prijedlog br. 12 prolazi vrlo tijesno sa 19-17-20.
Prijedlog br. 19 prolazi jednoglasno sa 39-0-17.
Prijedlog br. 35 ne prolazi, 11-26-19.

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - cuger turnir

Nisam sudjelovao, ali uspio sam "povirit" cuger turnir koji se igrao od 20h do 23h, pa evo par fotki - čujem da je Marjan Šemrl zauzeo 2. mjesto, a pobjednik je netko od lokalnih igrača.
Fritz Baumbach (bijeli) i Marco Caressa

Marjan Šemrl (crni) i Matthias Kribben


Objavio: Leonardo Ljubičić

16 kolovoza, 2016

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - Zona 1

Ništa od odmora, a vjerojatno otpada i moje sudjelovanje na cuger turniru - zakazan je sastanak Zone 1 večeras. Otvorio ga je direktor Zone, Marco Caressa.

M. Caressa vodi sastanak Zone 1 (EU)
Prva a čini se i najvažnija tema je prezentacija stanja sa finalom momčadskog prvenstva br. 9, i polufinalima br. 10, no kako mi stojimo loše na tablici, nama je ovo vrlo malo interesantno.

Financijski dio obrazlaže George Pyrich. Zona 1 je financijski dobra i stabilna, zabilježen je višak prihoda nad rashodima. Nema primjedbi na izvješće. Predlaže se da Zona 1 donira ICCF-u 5,000 € u svrhu razvoja servera, te da se organizator idućeg kongresa (ako bude Bugarska, naravno) pomogne sa 1,000 €. Usvaja se jednoglasno.
Josef Mrkvička daje pozitivno izvješće u funkciji revizora. Financijsko izvješće usvaja se jednoglasno.
Slijedi rasprava o normama na EU poštanskom kupu, također nama vrlo nezanimljiva.
Predlaže se organizacija 2. EU momčadskog prvenstva u 960 šahu. Organizirati će ga Rusi u prvom kvartalu iduće godine. Možda bismo i mi mogli prijaviti ekipu?
Thor Lovholt memorijal, ima li više smisla sad kad je postao svjetski (dakle, koliko smisla ima imati i Zona 1 i ICCF paralelno)? Glasamo 11-6 za ukidanje Thor Lovholt memorijala ograničenog na zonu 1. Ovo je razlog zbog kojeg ni ne raspravljamo o prijedlogu velšana da ga oni organiziraju u idućem izdanju.
Jedna federacija - ostatak EU, Poljska je iduća, očekivani broj ploča 50-70, negdje na jesen. (Usput, da spomenem kako su nam šveđani ponudili prijateljski meč koji bi počeo odmah iza Nove Godine, načelno sam prihvatio, planiramo 20-ak ploča) Nakon Poljske, na redu je Francuska.
Marco pita delegate da ustanovimo kriterije za selekciju igrača za idući Interzonal momčadski; problem nastaje npr. u prošlom izdanju EU je dala 3 momčadi po 9 igrača, što je ukupno 27, ali EU ima 36 članica - kako odabrati koje članice mogu a koje ne imati igrača? Ostaje kriterij da nacije koje imaju vrlo mali broj tituliranih igrača imaju prednost.
Na kraju, podržavamo Marcovu odluku o uvođenju nagrada za pobjednike turnira 1. kup u šahu 960.
Posljednja tema je prijedlog ukidanja EU poštanskih turnira (promo turnira). Šveđani, očekivano, negoduju, a nije jasno hoće li takva odluka donijeti porast svjetskih poštanskih turnira, ili ne. Odbijamo ukidanje cca 3-14.
Ovime ipak konačno završava ovaj predugi radni dan (19:45h).

Objavio: Leonardo Ljubičić

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan 2 (popodne)

Popodnevni dio nastavljamo temama marketinga. Izlaže direktor marketinga Andrew Dearnley. Andrew naglašava uspješan početak suradnje sa ChessBase, koji su ponudili popuste na određeni dio svojih proizvoda, a koje svi dopisnjaci mahom koristimo. Za uzvrat, ponuđen im je moj opsežan intervju, a isti je zabilježio ogroman interes i pozitivan feedback, te je rezultirao trenutnim povećanjem novih članova, prvenstveno u SAD. Dakle, svi ICCF članovi se pozivaju da, ako planiraju kupovinu ChessBase proizvoda, urade to preko loga na ICCF-ovoj stranici. Uskoro se na njihovoj stranici očekuje i članak GM Twan Burga, o njemačkoj pobjedničkoj momčadi sa olimpijade. Nažalost, čini se da u tom smislu gubimo perspektivu, jer je Twan najavio da odustaje od suradnje, stoga sada Dearnley traži novog "kandidata" koji bi bio voljan pisati na temu dopisnog šaha na tom vrlo popularnom portalu. Dalje, nabraja brojne druge sponzore s kojima je ostvario suradnju (Hiarcs, Convecta, ...). Andrew i ja trenutno radimo na tome da uključimo još jedan aktivni šahovski portal, chessdom.com.

4 svjetska prvaka na kongresu (28 - Leonardo Ljubičić CRO, 24 - Marjan Šemrl SLO, 20 - Pertti Lehikoinen FIN, 11 - Fritz Baumbach GER)
Da ne zaboravim, Andrew je poslao poziv trenutnom svjetskom prvaku redovnog šaha M. Carlsenu ako bi slučajno bio zainteresiran za meč protiv ICCF-ovog prvaka (naravno, meč u dopisnom šahu). Za sada nemamo odgovor. Naglašava kako interes od strane vodećih igrača redovnog šaha za našom bazom partija iznimno raste, što je vrlo indikativno. Andrew nadalje prezentira prva dva "člana" novo uvedene "kuće slavnih" ICCF-a (Hall of Fame), to su Hans Werner von Massow, i Esko Nuutilainen. Naglašava da nije potrebno umrijeti kako bi se dospjelo tamo, dakle i živući zaslužni članovi moći će, ako tako odluči predsjednik, ući u Kuću slavnih ICCF-a.
Prijedlog 33 ide na glasanje, prolazi sa 24 za, 15 protiv, 17 suzdržano. Mi smo glasali protiv, a i predsjednik komentira da je ovo pogrešna odluka, praktički ukidamo GM norma turnire ovime.
Na kraju, jednoglasno usvajamo izvještaj direktora marketinga, koji dobiva snažan aplauz za sjajno obavljen posao.
Vrijeme koje imam na raspolaganju za odmor je nepostojeće; u svakoj pauzi pojavi se netko tko traži fotografiranje, intervju, ili samo želi stisak ruke. Ugodne obaveze, ali ipak uzimaju danak - za sve informacije koje ne uspijem prenijeti ovdje, "u realnom vremenu", unaprijed se stoga ispričavam, biti će naknadno unešene.
Prijedlog 41 povlači se iz procedure, ili će biti dorađen, ili poništen, jer postoje zaobilazni načini (šveđani daju YouTube demonstraciju). Razmatra se, u ovom kontekstu, i izrada tutoriala za nove igrače, ali i za stare koji se ne snalaze dobro i ne znaju koristiti sve mogućnosti ICCF servera.
Prijedlog 42 izaziva (pre)dugu raspravu, po mome mišljenju - a i nisam jedini čini se (npr. Hans-Jurgen Isigkeit iza mene zaspao je svom snagom). Prijedlog  je prošao 28 za, 6 protiv, 22 suzdržano.
Prijedlog 34 prolazi - 28 za, 10 protiv, 18 suzdržano. Olimpijade ubuduće idu u fiksnim ciklusima od 4 godine.
Russell Sherwood novi je zamjenik službenika za turnire bez stjecanja titula - jednoglasno.
Prijedlog 23 o povratku na stari format lige prvaka također izaziva polemiku; najviše zbog toga što predlagatelj nije prisutan. Glasanje se odgađa do sutra, kako bi se dalo vremena kontaktirati predlagatelja telefonom.
Slijede izvješća o raznim kategorijama turnira (Aspirers, Postal, ...). Njima završava današnji radni dio kongresa. Slijedi mi intervju kojeg je tražio Dr. Fritz Baumbach, a večeras ako budem od snage i cuger turnir.

Objavio: Leonardo Ljubičić

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan 2 (jutro)

Raspored tema i prijedloga već je dobrano izmijenjen u odnosu na objavljeni dnevni red, uglavnom iz praktičnih razloga.

Prijedlog 036 - ne prolazi (igrači sličnih/istih imena i prezimena)
Prijedlog 037 - prolazi sa 26 za, 11 protiv, 19 suzdržan (akademske titule)
Prijedlog 038 - ne prolazi, 12 za, 25 protiv, 19 suzdržan (dijakritički znakovi)

Slijedi izvješće Austina Lockwooda na temu razvoja servera ICCF, usklade istoga sa svim promjenama pravila, i ostalih stvari na tu temu. Budžet za ovo za iduću godinu je 20,000 €, traži se odobrenje kongresa - usvojeno jednoglasno.
Izvješće Laurenta Tinturea o arhivi partija predaje Eric Ruch, nema se što izvijestiti, sve ide uredno.
Slijedi izvješće predsjedavajućeg odbora za sudačke poslove Dennisa Dorena. Upozorava na dramatičan porast broja odustajanja posljednjih pola godine - ovo unutar teme Izvješće direktora svjetskih turnira (Frank Geider).
Delegati nastavljaju glasanjem o prijedlogu 43 (Thor Lovholt momčadsko natjecanje). Prijedlog prolazi 31 za, 6 protiv, 19 suzdržano.
Slijedi rasprava o predloženim pozivnim turnirima za iduću godinu - nema primjedbi, usvojeno jednoglasno.
Također nema rasprave i na izvješće direktora norma turnira.
Raspravlja se sada o prijedlogu 26 (ukidanje poštanskih olimpijada). Nakon očekivane diskusije, odlučujem glasati ZA ukidanje - naime, više niti nijemci ne žele igrati klasičnom poštom, time Švedska (i možda poneka još zemlja) ostaje uglavnom usamljena u protivljenju ovome. Prijedlog usvojen, 29 glasova za, 6 protiv, 21 suzdržan. Nema više olimpijada igranih klasičnom poštom.
Ostali prijedlozi o kojima se glasalo kroz jutro: usvojeni: 15, 16, 17, 21, 22, odbačeni 27.

Objavio: Leonardo Ljubičić

15 kolovoza, 2016

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan 1 (popodne)

Popodnevni dio je zapravo početak uistinu radnog dijela. Prvo se utvrđuje prisutnost delegata i tko je za koga proxy. Zabavna je činjenica da imamo prisutne delegate Nikaragve i Paragvaja, npr. dok predstavnici npr, Španjolske, Nizozemske, Portugala, Ukrajine, ... nisu došli.
Također zanimljiva je i činjenica da zapisnik sa prethodnog kongresa nije usvojen jednoglasno; Australija je suzdržana, dok Južna Afrika i Švedska glasaju protiv usvajanja. Švedski delegat čak tvrdi da njihova federacija nikad nije primila zapisnik na usvajanje, mada glavni tajnik tvrdi da se slalo 4 puta čak. Tenzije, koje smo i očekivali, rastu popriličnom brzinom.
Glasa se za suspenziju Tunisa, koji već nekoliko godina nije podmirio svoje dugove prema ICCF-u, usvojena jednoglasno.
I već u samom startu moj veliki propust, prijedlog 030 uspio sam preskočiti u prezentiranju članstvu, radi se o prijedlogu novog, vrlo opsežnog formulara, kojeg treba popuniti nova članica ako želi pistupiti ICCF-u. Novi formular potpuno je usaglašen sada sa statum ICCF-a. Usvojen većinom glasova. Isprike svima, nije mi jasno kako mi je ovo promaklo.
Glasa se za posthumno priznavanje titule IM preminulom amerikancu G. Shieldsu, kojem je nedostajala tek jedna partija za ovo postignuće. Usvojeno jednoglasno.
Odgađa se glasanje o slučaju Lesko do dolaska predstavnika Ukrajine, ili do kraja ovog kongresa.
Kao uvod pregledu rezultata rada triju radnih skupina koje je formirao kongres prošle godine (financije, vremenska kontrola, norme i rejtinzi), daje se pregled prijedloga prethodnog kongresa.

Kartice za glasanje
Za radnu skupinu financija, izlaganje iznosi ICCF-ov direktor financija George Pyrich.

S lijeva na desno: Michael Millstone (generalni tajnik), Eric Ruch (predsjednik), George Pyrich (direktor financija), Frank Geider (direktor svjetskih turnira)
Nastavlja voditelj skupine za vremensku kontrolu, Dennis Doren. S obzirom na osjetljivost njihovog prijedloga (Tri-B), Dennis daje naglasak i temeljit pregled načina kako je radila radna skupina, što zvuči i ispada vrlo kvalitetno.
Konačno, Austin Lockwood daje pregled rada radne skupine zadužene za rejting i norme.

Pošto kava još nije spremna, pauzu za istu nam ne daju. Nastavljamo prezentacijom računa dobiti i gubitka ICCF-a za 2015. godinu (George Pyrich) - sve ove dokumente moguće je pregledati na https://www.iccf.com/message?message=929, kako sam već prije javio.
Glasa se o prijedlogu da za pozivne i međunarodne turnire nižih kategorija, federacije plaćaju 0.60€ po partiji (ovo je omaškom propušteno formalizirati nakon prošlog kongresa). Usvaja se jednoglasno.

Račun dobiti i gubitka pokazuje da je ICCF ostvarila gubitak oko 27,000€, dakle cca 10,000€ manje nego godinu prije. Izvješće revizije daje Josif Mrkvička, rezimira da ICCF prolazi kroz svoju 2. "lean" (mršavu) godinu, i naglašava da je usprkos gubicima, tržišna pozicija ICCF-a zdrava i snažna.
Financijski izvještaj usvojen je jednoglasno.
George Pyrich potom izlaže financijski plan za 2016. godinu - procjena je da će ICCF ostvariti sličan gubitak kao i 2015. godine.**


S lijeva na desno: Austin Lockwood, Gino Figlio, Jason Bokar, Marco Caressa, Ambar Chatterjee, Andrew Dearnley, Dennis Doren

Prelazi se na glasanje o prijedlogu 11. Prijedlog prolazi sa 27 za, 8 protiv, i 21 suzdržan. (uključeni online glasovi delegata koji ne prisustvuju - ti su glasovi dani ranije i čuvani od strane software-a, te postaju vidljivi tek nakon što prisutni članovi kongresa daju svoje glasove)
Prijedlog 29 ide sada na glasanje: prijedlog prolazi sa 30 za, 4 protiv, 22 suzdržana.
Prijedlog 31a, rezultati glasanja:** tijesno prolazi sa 19 za, 13 protiv, ostali suzdržani.
Prijedlog 31b pomiče primjenu prethodnog na ovaj kongres. Prijedlog je prošao.
Prijedlog 32 - prošao sa 20 za, 14, protiv, 22 suzdržana.
Prijedlog 40 je zadnji na redu za današnji dan -  prolazi i ovaj, 29 za, 9 protiv, 18 suzdržanih.

Radni dio prvog dana ovime završava, slijedi nam sat-dva odmora, pa banket dobrodošlice.

Objavio: Leonardo Ljubičić

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan 1 (jutro)

Radni dio kongresa započeo je svečanošću otvaranja, koja se sastoji od reda pjesme, i reda govora. Pjevao nam je muški zbor domaćina, a uvodne i pozdravne govore održali su redom: Uwe Staroske (ND Njemačka), Herbert Bastian predsjednik njemačkog šahovskog saveza (redovni šah), te predsjednik ICCF-a Eric Ruch.

Nešto kao naše klape, ali puno slabije :)
Dr. Uwe Staroske - pozdravni govor
Pozdravni govor predsjednka ICCF - Eric Ruch

Uslijedila je pauza a potom dio kongresa kada se uručuju nagrade i priznanja.

Predsjednik je predstavio novoformirani Hall of Fame ICCF-a (dvorana slavnih), a potom su podijeljene nagrade za životna djela (Lifetime achievement), te ostale počasne nagrade. Kod turnirskih nagrada prvi na redu, kao novi svjetski prvak, bio sam ja, a potom zlatna olimpijska momčad Njemačke. Također je bio prisutan i veći dio srebrne olimpijske momčadi Slovenije, dok brončani španjolci nisu imali predstavnika.

Najatraktivniji dio trofeja (plaketa kopija turnirske tablice) biti će mi uručena "kasnije", kad završe preostale 2 partije
Uslijedile su brojne nagrade za završene turnire i osvojene titule, mi smo izašli još 2 puta: moje "3. mjesto" na memorijalu Krystyne Radzikowske (Jason Bokar i ja složili smo se da bi bilo prikladnije da su nam dali "kaznena priznanja"; naime čak 6 nas osvojilo je tek 50% bodova i podijelilo mjesto), i titula međunarodnog majstora (IM) našeg Franje Lovakovića - Franji šaljem plaketu i diplomu poštom po povratku doma. Nadam se dobiti još fotografija od službenog fotografa u toku dana.

Objavio: Leonardo Ljubičić

ICCF kongres 2016., Bremen, Njemačka - dan 0

Za Bremen sam letio sa presjedanjem u Frankfurtu, a iz Splita me nešto poslije 18:00 ispratiše palme, 30-ak celzijevih, i ogromne gužve malog aerodroma u srcu sezone.

Zračna luka Split


Spomenute palme itd

S obzirom da sam imao tek 60 minuta između slijetanja u Frankfurtu i leta za Bremen, bio sam poprilično zabrinut da na isti ne zakasnim. No najveći EU aerodrom, onaj frankfurtski, mokri san svakog inženjera transporta, pokazao se u svoj svojoj raskoši - besprijekorno me vodio od točke A do točke B natpisima i prolazima, stigao sam doduše zadnji, ali avion i bus do njega su me čekali strpljivo, a službenici na check-inu su me čak veselo pozdravili imenom (!).
U hotel sam stigao oko 23:00, dobrano nakon završetka partya dobrodošlice (vjerojatno najzabavnijeg dijela kongresa), Radisson Blu u svoj svojoj raskoši (mislim da su me ipak precijenili malo sa ovom peglom i stvarčicama za osobnu njegu).
Pegla koja neće biti upotrebljena
wtf?
Po brzinskom raspakiranju spustio sam se u polumrak hotelskog lobija, te našao ostatke interesantnog društva. Čast da prve upoznam pripala je njemcima Wunderlichu, Nickelu i Staroskeu, a kasnije sam nabasao na engleskog delegata i marketing direktora ICCF-a Andrew Dearnley-a, koji je održao obećanje i sačuvao mi pivo-dva (tri ...). Našem veselom razgovoru pridružili su se i amerikanac Michael Millstone te velšanin Austin Lockwood - direktor usluga ICCF, i što me posebno oduševilo, upoznao sam najjaču damu ICCF-a, Annemarie Burghoff (cca 2600) je neizostavni dio kongresa (i njen psić također - znatno manji rejting). Impresivna dama sa originalnim i meni sličnim stavovima oko modernog dopisnog šaha. Kako Annemarie igra neka ilustira ova partija: https://www.iccf.com/game?id=417165.
Čini se da bi kongres mogao biti buran, jake su struje na suprotnim stranama (šveđani, finci, itd pro-post i anti-TriB, i nove američke snage s druge strane - mi ostatak EU smo negdje između) i rasprave će biti žestoke nema sumnje.

S obzirom da su sitni sati, i da ujutro kongres i formalno počinje dodjelom priznanja i medalja, a gdje će puno očiju biti uprte u mene, odjavljujem se za ovaj dan - radi podočnjaka.


Objavio: Leonardo Ljubičić

14 kolovoza, 2016

Kongres ICCF 2016 - Bremen, Njemačka - uvod

Sastancima Izvršnog i Upravnog odbora tijekom dana, te zabavom dobrodošlice večeras, danas započinje ovogodišnji kongres ICCF-a. Delegatski dio započinje sutra ujutro, pa tako i ja letim popodne za Bremen (preko Frankfurta). Na ovim našim stranicama izvještavati ću o događanjima, kako formalnim tako i neformalnim, kad god uhvatim vremena i mogućnosti, pa pozivam članove da češće posjete stranicu idućih dana i bez prethodne obavijesti emailom. Očekuje me naporan program, mnogo kongresnih prijedloga za raspravu (pregled naših glasova za sada), te puno vankongresnih aktivnosti.
Sa kongresa će vjerojatno i mnogi drugi slati izvješća (slovenci, talijani, peruanci, ...), a neki su i počeli već (poljaci), pa se može pratiti i na njihovim stranicama.

Objavio: Leonardo Ljubičić

08 kolovoza, 2016

Poštanska markica

Od našeg člana Dalibora Milenkovića upravo sam primio pismo. Komentar je suvišan (obratiti pažnju na markicu) - HVALA Daliboru!



Objavio: Leonardo Ljubičić

Prijedlozi kongresa, sedmi dio

Poseban post posvećujem jednom jedinom i najvažnijem prijedlogu, onom o novom sustavu vremenske kontrole (preciznije vremenske raspodjele), s obzirom da isti predstavlja najdramatičniju promjenu načina kako igramo, ako se prihvati. Svim članovima sugeriram da prouče jasnu dokumentaciju u vidu PowerPoint prezentacije (link u postu) i prijedloga na stranicama ICCF-a (2016-028). Onima koji nisu dobri sa engleskim jezikom sam na raspolaganju za daljnja objašnjenja.

Objavio: Leonardo Ljubičić

04 kolovoza, 2016

Prijedlozi kongresa, treći dio

Pred članstvom je i treća grupa prijedloga, ona koja se odnosi na radnu skupinu za rejting. Prijedlozi su odlično odrađeni i argumentirani (barem onaj dio koji se odnosi na radnu skupinu), i predstavljaju suštinu načina rada koji je vremenom izgradio ICCF kao ozbiljnu organizaciju: problem uočiti i ne ga negirati; analizirati ga sustavno i stručno; predložiti rješenja; prihvatiti promjene ali ne srljati u one čije posljedice ne možemo jasno procijeniti, nego takve testirati.

Objavio: Leonardo Ljubičić

Prijedlozi kongresa, drugi dio

Drugi dio prijedloga kongresa odnosi se na tematiku normi i titula. Nažalost, moram priznati da mi se čini da je većina prijedloga iz ove skupine ili nejasna ili nedorađena, pa sam za većinu tražio dodatna pojašnjenja od autora. Ukoliko ista ne dobijem prije kongresa, pokušati ću upite postaviti tijekom rasprave, i onda donijeti odluku o našem glasu.

Objavio: Leonardo Ljubičić

03 kolovoza, 2016

Prijedlozi kongresa, prvi dio

Približava se ICCF kongres (Bremen, Njemačka, 14-20.08.), pa u svojstvu Nacionalnog Delegata prezentiram sažetke prijedloga o kojima će se raspravljati i glasati. Prijedloge dajem po grupama (teme), onim redoslijedom kako će dolaziti na dnevni red. Na uvid članstvu prva grupa prijedloga (financijska tematika) - većina ovih prijedloga prošla je temeljita razmatranja još na prošlom kongresu, i predstavlja rezultat rada radne skupine ICCF-a na ovu temu. Eventualne (smislene) komentare ostaviti ispod ovog posta, ili poslati meni na mejl.

Objavio: Leonardo Ljubičić

02 kolovoza, 2016

Završen prijateljski meč Kanada - Hrvatska

Prijateljski meč s Kanadom završen je pobjedom naših protivnika 22:20. Od naših, dvostruke pobjede ostvarili su Ivec i Milenković, a minimalne A. Ljubičić, Z. Tešić, Šerić, Jerković i Juras.

Objavio: Leonardo Ljubičić