18 ožujka, 2017

Raspis polufinala 21. svjetskog kupa

ICCF u suradnji sa Poljskom Federacijom dopisnih šahista raspisuje Polufinalna natjecanja 21. Svjetskog kupa.

Preliminarna takmičenja ovog svjetskog kupa započela su 01. listopada 2015. godine sa 928 igrača podijeljenih u 72 skupine, i završavaju 01. svibnja 2017.

Rezultate tj. kvalifikante po skupinama moguće je vidjeti na stranici turnira. Gotovo svi kvalifikanti već su poznati, a od našeg brojnog kontigenta na startu, proboj u polufinale izborili su:

- Dorić Nenad grupa 07 (pobjednik turnira, 10.5/12 bodova),
- Ivec Ivan grupa 41 (pobjednik turnira, 9/12 bodova),
- Jerković Leonardo grupa 69 (drugoplasirani, 8/12 bodova).

Polufinala 21. svjetskog kupa započeti će s igrom 30. lipnja 2017. godine. Primjenjuju se ICCF Pravila igre važeća pri početku natjecanja, uključujući kriterije razdiobe kod istog broja osvojenih bodova (broj pobjeda, Sonneborn-Berger, međusobni rezultat). Pravila su dostupna na stranici turnira radi lakšeg snalaženja.

Turnir se igra preko servera uz tempo igre: 30 dana za cijelu partiju, uz dodatak 3 dana za svaki odigrani potez; 45 dana odmora godišnje, nema posebnog dopusta. Moguće je unositi uvjetne poteze. Obično, polufinalne grupe se sastoje od 9-13 igrača, te 9-15 u finalu. Svaki igrač igra po jednu partiju sa svakim igračem iz svoje skupine istovremeno.

Natjecanje se rejtingira, i moguće je (obično) osvajati norme za titule.
Prijave za polufinalnu fazu dozvoljene su dvojici prvoplasiranih igrača iz svake preliminarne grupe (ne više od 2 prijave po igraču). Kvalifikante je moguće vidjeti na stranici turnira, također. Većina njih već je potvrdila sudjelovanje u polufinalu. Nije potrebno plaćati nikakvu dodatnu pristojbu (odnosi se na igrače koji su krenuli iz preliminarne faze 21. svjetskog kupa). Dodatno, igrači koji su stekli kvalifikacijsko pravo preko finala svjetskog kupa 19. i 20. također se mogu prijaviti, a pobjedinici finala svjetskog kupa 19. i 20. imaju pravo nastupa u finalu 21. - osim ako su ovo pravo već iskoristili u prethodnom izdanju kupa. Ovi igrači moraju platiti upisninu.

Ukoliko bude praznih mjesta (zbog ne prijavljivanja kvalificiranih igrača), polufinala se mogu popuniti s liste prioriteta (oni koji su dijelili vodeća mjesta u preliminarnoj fazi ali nisu stekli kvalifikaciju). Neke od njih će možda kontaktirati organizator turnira (Mariusz Wojnar) e-mailom i ponuditi im sudjelovanje.

Igrači koji nisu stekli pravo igre u polufinalu kroz preliminarna natjecanja kupa 21, mogu se prijaviti na uobičajen način preko nacionalne federacije najkasnije do 20. svibnja 2017.

Raspored igrača po skupinama biti će određen slučajnim izborom, uz vođenje računa o ispravnoj geografskoj i rating distribuciji.

Polufinale će biti igrano u 10-12 grupa sa po 13-15 igrača a samo pobjednik svake grupe kvalificira se za finale (13-15 igrača). Početak igre u polufinalu je 30. lipnja 2017. a završetak 01. travnja 2019. godine. Sve tada nezavršene partije biti će upućene na procjenu. Igrači će morati dostaviti svoj zahtjev (pobjeda ili remis) sa popratnom analizom. Procjene će biti organizirane tako da su svi kvallifikanti poznati do 15. svibnja 2019. Početak finala očekuje se najkasnije 01. rujna 2019.

Nagrade će biti dodijeljene pobjednicima polufinalnih grupa (u formi knjiga, ili drugog šahovskog materijala ili vaučera, svaka u vrijednosti otprilike 25 €) vodeći računa o kriterijima za razvrstavanje kod istog broja bodova. Kad sve grupe završe s igrom, organizator će dostaviti ICCF-ovom službeniku za financije spisak igrača radi distribucije nagrada.

U finalu medalje i diplome biti će dodijeljene trojici prvoplasiranih igrača. Također, nagrade u gotovini u iznosu od 1,000 €, 600 €, 300 € i 100 € biti će dodijeljene prvoj 4-ici. U slučaju novčanih nagrada, ne primjenjuju se kriteriji razvrstavanja za isti broj osvojenih bodova, nego se nagrade dijele.

Samo pobjednici grupa promoviraju se u finale svjetskog kupa. Igrač može ostvariti samo jednu kvalifikaciju za finale.
Slijedeća prava moguće je ostvariti u finalu:
- pobjednik i drugoplasirani stječu pravo prijave direktno u turnire kandidata pojedinačnog svjetskog prvenstva (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.3.1.d),
- pobjednik finala 21. svjetskog kupa kvalificira se za iduće finale svjetskog kupa bez potrebe da plaća pristojbu (ICCF Turnirska Pravila, Članak 3.6.) i osvaja titulu IM (ICCF Turnirska Pravila, Članak 10.4.c.),
- sudionici finala imaju pravo nastupiti u polufinalu idućeg svjetskog kupa (plaćaju pristojbu) (ICCF Turnirska Pravila, Članak 3.6.)
- sudionici finala svjetskog kupa koji se plasiraju na 3. ili 4. mjesto ili postignu najmanje 60% mogućih bodova ostvaruju pravo nastupa na polufinalu pojedinačnog svjetskog prvenstva (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.2.1.e.)
- sudionici finala svjetskog kupa koji postignu najmanje 50% mogućih bodova ostvaruju pravo nastupa u preliminarnoj fazi pojedinačnog svjetskog prvenstva (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.1.1.e.)


Objavio: Leonardo Ljubičić

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.