12 travnja, 2021

ICCF World Cup 21 FINAL - završni osvrt Ivana Iveca

Na nedavno završenom natjecanju ICCF World Cup 21 Final, naš Ivan Ivec osvojio je brončanu medalju.

U nastavku donosimo njegov zanimljivi komentar:   


Osvrt na 21. Svjetski kup u dopisnom šahu

 

Sve je počelo preliminarnom fazom još davne 2015. Tu sam još bio gotovo početnik, tražio sam svoj stil igre i započeo sam porazom. Protiv IM Gerta Lagemaata odigrao sam kao crni vrlo upitnu varijantu 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 e6 5.Bg5 h6 6.Bh4 dxc4 7.e4 g5 8.Bg3 b5 9.Ne5 h5 i vrlo brzo bio izgubljen. Iako sam se borio za svaki potez, predao sam već u 33. potezu. Unatoč porazu preliminarnu sam fazu završio na prvom mjestu s čak 7 pluseva (https://www.iccf.com/event?id=55606). Bilo je to vrijeme kad šahovski programi nisu bili jaki kao danas i kad je bilo više prostora za nadmudrivanje, a osim toga većina protivnika nije pružala veći otpor.

U polufinalu, koje je započelo 2017, bilo je znatno teže (https://www.iccf.com/event?id=68389). Pomoglo mi je to što je jedan protivnik zabunom povukao krivog lovca i doveo se u izgubljenu poziciju. Da, i to se događa u dopisnom šahu, a meni posebno često: već 4 partije sam izgubio vukući potez koji nisam htio odigrati. ICCF dopisni šah je šah na visokom nivou i može postati dosta stresno ako se istovremeno igra previše partija. Također, pomoglo mi je i to što sam otkrio jedno zanimljivo otvaranje: 1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.f3 koje se u klasičnom šahu rijetko igra (Wikipedia čak kaže da otvaranje nema općenito prihvaćeno ime), a šahovski programi ga i dan-danas ne razumiju dovoljno. Pomoću ovog otvaranja ostvario sam u polufinalu jednu vrlo efikasnu pobjedu (protivnik je predao u 32. potezu), a uspio sam kasnije ostvariti još nekoliko pobjeda koristeći ovo otvaranje.

Finale je priča za sebe (https://www.iccf.com/event?id=79880). Impresionirao me GM Matthias Gleichmann, konačni pobjednik 21. Svjetskog kupa, ne toliko sa svoje 4 pobjede koliko činjenicom da na 1.d4 odgovara isključivo s 1..f5 (nizozemska obrana). Iako šahovski programi u startu daju bijelome popriličnu prednost, to u praksi nije tako. Imao sam čast igrati kao bijeli ovo otvaranje protiv tog odličnog protivnika. Moju inicijalnu prednost anulirao je u stilu i sklopili smo remi već u 25. potezu. Na kraju sam bio prezadovoljan s jednom pobjedom, nula poraza i ukupno 3. mjestom.

 

                                                                                                                                             Ivan Ivec


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.