12 lipnja, 2021

USPOMENE: Dr. Zvonko Krečak, prvi predsjednik Udruge dopisnih šahista Hrvatske

 


Zvonko Krečak rođen je 10. listopada 1942. godine u Trstenu pokraj Dubrovnika.

Osnovnu i Učiteljsku školu završio je u Splitu. Diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao nuklearnu fiziku s fizikom elementarnih čestica pri Centru za poslijediplomski studij Sveučilišta u Zagrebu i doktorirao fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. Gotovo čitav radni vijek proveo kao znanstvenik u Institutu «Ruđer Bošković« u Zagrebu.

U dopisni šah se uključio 1959, najveći uspjesi: osvajač kupa Hrvatske, vođa zbora Š.Kl.R.Bkoji je pobijedio na sva četiri ekipna prvenstva Hrvatske, nositelj titule starijeg međunarodnog majstora ICCF (Senior International Correspodence Chess Master) od 2003. U bazama ICCF-a zabilježene su njegove čak 944 odigrane partije! Posebnu zanimljivost predstavlja osebujan repertoar igre bijelim figurama: kroz cijelu igračku karijeru dosljedno je i u gotovo svim partijama otvarao potezom 1.a3!? U šahovskoj teoriji ovaj potez (ECO A00) ponegdje se nazivaAnderssen Opening”, a s obzirom na količinu i kvalitetu odigranih partija, posve bi bilo opravdano da se zove njegovim imenom.   

Povremeno, koliko su mu profesionalne i obiteljske obveze dopuštale, bio je aktivan i u stolnom šahu kao majstorski kandidat FIDE s količnikom (rejtingom) oko 2.200 bodova.

Dr. Krečak bio je istinski zaljubljenik u dopisni šah kojem je bio promotor i privrženik više od 40 godina.

Na poziv velemajstora dopisnog šaha Pavla Keglevića sudjeluje na  osnivačkoj skupštini Odbora za dopisni šah Šahovskog saveza Hrvatske koja je održana 25. siječnja 1975. godine u Zagrebu, čime je započela njegova dugogodišnja društvena djelatnost u dopisnom šahu.

Taj datum je i danas opće prihvaćen kao početak organiziranog dopisnog šaha u Hrvatskoj. Odbor se uključuje u tadašnji Odbor za dopisni šah Jugoslavije i aktivan je u organizaciji republičkih natjecanja.

Na drugoj  skupštinu dopisnih šahista Hrvatske koju je 1987. godine priredio Šahovski savez Hrvatske u Crikvenici, izabrano je novo vodstvo Odbora za dopisni šah sa Zvonkom kao predsjednikom.

Raspad bivše države i događanja 1991. godine  donijela su velike promjene. Prvo se osamostalio Hrvatski šahovski savez, a potom se na zasjedanju ICCF održanom u Grazu (Austrija) dana 23.09.1992. osamostalio i Odbor za dopisni šah postavši punopravnim članom ICCF s upisnim brojem #90. Odmah iduće godine, nakon trogodišnje stanke, obnavlja se sustav domaćih natjecanja, pokreće se izdavanje “Glasnika”  kojem je Zvonko urednik i izdavač.  Statutom Hrvatskog šahovskog saveza iz 1997. godine odbor prerasta u Udrugu.

Najveće zasluge u tome  nesumnjivo ima dr. Krečak:  kao predsjednik neumorno radi na afirmaciji dopisnog šaha, rastu brojnosti članstva, organizira sustav domaćih natjecanja, potiče i utječe na uključivanje reprezentacija Hrvatske na sva važnija ekipna natjecanja u organizaciji ICCF (olimpijade, kontinentalna i regionalna prvenstva i sl.).

Posebno je značajan njegov rad na izvještavanju članstva o svim važnijim događajima u dopisnom šahu općenito, kroz dogogodišnje uređivanje i izdavanje “Glasnika Udruge dopisnih šahista pri HŠS” u papirnatom obliku za što je trebalo puno strasti, strpljenja i uloženog vremena.  Zato zbirka koja se može pronaći na ovom blogu (HKDŠ – ustroj i dokumenti: Arhiva Glasnika 1993-2012), predstavlja svjedočanstvo jednog vremena i neizmjernu vrijednost koju nam je kao svoj  legat ostavio ovaj izuzetni čovjek.

Načet ozbiljnom bolešću i umoran od dugugodišnje borbe sa birokratskim institucijama, dr. Krečak se povlači sa mjesta predsjednika Udruge 2015. godine. Njegovo životno djelo ipak se ostvarilo: dočekao je zasluženu satisfakciju u trenutku kada je nadležni državni ured dana 6. svibnja 2015. donio rješenje o upisu Hrvatskog kluba dopisnih  šahista u registar samostalnih udruga RH.

Zvonko Krečak umro je u Zagrebu dana 3. prosinca 2019. godine.

Pred HKDŠ je obveza čuvanja uspomene na predsjednika svojih pravnih prednika i namjera nam je u kalendar budući natjecanja uvrstiti memorijalni turnir koji će biti nazvan po njemu. Isto tako, u dnevni red naredne skupštine uvrstit će se točka s prijedlogom dodjele posebnog posthumnog priznanja za izniman doprinos u radu i razvoju dopisnog šaha u Hrvatskoj.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.