04 rujna, 2017

ICCF kongres 2017 - Albena, Bugarska - Dan 1 II dio


Popodnevni i prvi baš radni dio kongresa otvara Michael prezentirajući delegatima situaciju oko idućeg kongresa. Predsjednik je u međuvremenu odlučio da neodržavanje idućeg kongresa, u bilo kojem formatu, ne dolazi u obzir - što je njegovo pravo. Također poziva da se razmisli o onom idućem, izbornom kongresu 2019.
G. Pyrich, E. Ruch i M. Millstone na samom startu
Počinjemo sa planiranim dnevnim redom. Indoneziji smo omogućili provizorno glasanje, pa ako ih primimo u članstvo glasovi im se važe.

Glasa se za zapisnik prethodnog kongresa tj. prijedlog 001. Per Soderberg (opet) ima primjedbu na tekst, uneseni su samo njegovi komentari, a on traži da se po tom pitanju nešto i poduzme. Dakle doslovno prva komunikacija stvara neugodu između Pera i sadašnjeg vodstva, baš kao prošle godine, i kao da se ništa promijenilo nije. Prolazi 37-0-19. (ZA-PROTIV-SUZDRŽAN, u suzdržane brojimo i one koji uopće nisu glasali) Mi smo ZA.

Na redu je glasanje o primanju u članstvo Indonezije tj. prijedlog 002 – prijedlog prolazi 38-0-18. Yosua Sitorius, alfa i omega i pokretačka snaga ovog svega dobiva aplauz i mikrofon ali nisam ništa razumio šta je govorio. Mi smo ZA.
S lijeva na desno: A. Lockwood, U. Staroske, G.-M. Tani, J. Mrkvička, A. Mrkvičkova, P. Beckett, R. Akrill, Y. Sitorius, E. Knol itd.
Na redu je glasanje o izbacivanju Tunisa iz članstva. Oni već godinama ne plaćaju dug svoje pristojbe, a nikakav kontakt nismo ostvarili s njima za to vrijeme. Prolazi dakle prijedlog 00333-1-22 (nizozemci su jedini protiv, glasali online, mi smo bili ZA) te predsjednik sa žaljenjem konstatira da ostajemo bez jedne članice. Napominje se da članice vrlo uredno i na vrijeme uplaćuju svoje pristojbe, a osim Tunisa, ove godine još samo 2 federacije nisu do početka kongresa uplatile svoje pristojbe za 2016. Pogodite jesmo li među njima. Nevjerojatnom igrom slučaja, u momentu rasprave o ovome, dolazi mi MMS našeg predsjednika sa kopijom uplate, što odmah sretan pokazujem Pyrichu.
S lijeva na desno jake ruske snage: N. Poleshchuk, S. Grodzenskiy, A. Pavlikov itd.
Na redu je rasprava o prijedlogu 016 – pojašnjenje statusa izoliranih igrača. Mislio sam glasati protiv, ali diskusija pokazuje da ovime ne mijenjamo njihova prava, nego tek pojašnjavamo njihov status - dakle isti se ne mijenja. Stoga mijenjam plan i glasam ZA, a to me izuzetno živcira - sinoć sam baš o tome razgovarao sa Jasonom i Austinom, i njima se stalno događa da čitajući prijedloge kongresa stvore jasnu sliku i stav, tek da bi na kongresu u raspravi doznali informacije koje potpuno mijenjaju perspektivu. Doren naglašava da bi rezultat glasanja mogao utjecati na prijedlog 008. Prijedlog prolazi 35-3-18.
H. Rosch i J. Bokar
Spominje se radna grupa za orijentaciju novih igrača, oni nemaju što izvijestiti - čudno, jer su uložili puno truda u pripremu slikovitog sustava pomoći oko snalaženja na serveru, o čemu sam nedavno pisao.
Idemo na financijski izvještaj kojeg iznosi G. Pyrich. Nakon njega ide auditorov izvještaj (Mrkvička). Sve je isto kao i prošle godine, ICCF bilježi godišnji gubitak od cca 25,000 €, no to nije zabrinjavajuće i tako je bilo i predviđeno. Zapravo točnost godišnjih planova prihoda i rashoda je zapanjujuća, unutar 2%. Kako je moguće da smo zadovoljni gubitkom? Pa, ICCF je godinama akumulirala višak, i financijski je vrlo zdrava, na računima se nalazilo skoro četvrt milijuna €. Od prije 4 godine to je postao problem, s obzirom da smo se tada registrirali kao neprofitna organizacija. Zbog toga naša organizacija sustavno i planski ostvaruje gubitke, i tako će biti još nekoliko godina. Vrlo naporna, i nestručnom uhu nerazumljiva rasprava o PDV-u je uslijedila, gotovo sam zaspao. Na kraju, financijski izvještaj i audit izvještaj usvajaju se jednoglasno uz pljesak delegata za odličan rad, kako Georgeu, tako i Josefu. Slijedi pauza za kavu.
George iznosi financije
Luz Marina i Gianni u pauzi
Austin i Gian-Maria
Nakon pauze za kavu nastavljamo još malo o finesama financija. Delegatima je nejasna deprecijacija servera, objašnjava se da to predstavlja sve investicije u software servera, amortizirane po godišnjoj stopi od 20%.
S lijeva na desno: G. Mastrojeni, F. Baumbach, S. Busemann, G. Binder, H. Rosch, D. Doren, J. Bokar
Razvija se diskusija o prijedlogu 023 (dizanje kvote od 105 na 210 besplatnih partija godišnje po federaciji). George nas pita (njegov izvještaj Appendix D) da li će to stvarno potaknuti na nove turnire i članove one federacije koje imaju 0 partija? Također naglašava da je ICCF već vrlo "darežljiv"prema federacijama (50% povrata na uplate preko Direct Entry sustava). Čini se da većina delegata ne želi dodavati na već planirani manjak. Moj plan je bio glasati ZA, ali odustajem nakon diskusije, te glasam PROTIV. 25-13-18 prijedlog ipak prolazi a ja sam već ljut ko pas! Nastavlja se diskusija i nakon što smo glasali, jer gotovo svi u sali su bili protiv - dakle odlučili su glasovi online. Povećanje besplatnih partija može se gledati kao trošak marketinga. Ali kako izmjeriti efekte takvog jednog čina? Odbijam dalje sudjelovati ali i slušati diskusiju, iz protesta. Ne volim nekonzistentnost, i smeta me da u jednom trenutku tvrdimo da je 25,000 € gubitka godišnje sasvim u redu, a u drugom eliminiramo mogućnost federacijama slabijeg financijskog stanja da lakše organiziraju nacionalne turnire radi upitnog troška (nama nebi bio trošak, npr., ali ne usuđujem se spominjati to kad smo u prošloj godini organizirali samo 50 nacionalnih partija, dakle niti postojeću kvotu nismo realizirali). A ljut sam i na sebe jer dozvolim da gledam širu sliku, te se ne vodim isključivo interesima naše federacije. Nisam to očekivao kad sam prihvatio ulogu direktora marketinga.

Dnevni red je ovime iscrpljen, ali pošto je tek 17:10, odradit ćemo dio QC reporta planiranog za ujutro. Uwe daje kratak uvod i nitko nema primjedbi na njegov izvještaj. Prelazimo stoga na prijedlog 012 – delegati imaju dilema: kako možemo biti sigurni da nacionalni turnir prati ICCF pravila? Austin odgovara Ericu da će to biti implementirano u serveru. Što ako sudac sudi isključivo domaće turnire i dobije titulu međunarodnog suca na osnovu samo njih, a ne govori npr. engleski jezik? Slijedi dosta duga i naporna rasprava o ovome. Konačno se pristupa glasanju, 19-20-17 ne prolazi. Mi smo glasali ZA.
Prijedlog 024 vrlo sličan, no ovdje je naglasak na partije koje su istinski izvor problema jer mahom novi igrači tu sudjeluju. Dakle sudac turnira (TD) se naradi i svašta nauči. 25-8-22 prolazi. Mi smo ZA.

Prijedlog 025 da pobjednik Svjetskog kupa dobiva SIM titulu – mi smo ZA. 27-7-22 prolazi.
Zadnji prijedlog dana 032 – mi smo ZA. 35-1-20 prolazi. Kraj napornog dana. Srećom večer je slobodna, pa ću se probati regenerirati u sobi. Sutra osim cijelog dana rada navečer je blitz turnir, a prekosutra isto tako, samo navečer turnirska partija u meču ICCF-Lokalni tim. Treba to izdržati.

Objavio: Leonardo Ljubičić


2 komentara:

  1. Dragi Leo, pa nije ti tu baš totalno bed, gledano u prosjeku. Ima tu i ića i pića, plaža, pijeska - malo hedonizma ne šteti. Ipak ne mogu shvatiti zašto mi do zadnjeg časa nismo platili te pristojbe kada na računu imamo osiguran novac za te namjene, a već prilikom statističkog izvještaja za polovicu godine zaključili smo da se to riješi. Ispada da smo totalno ogledalo države u kojoj živimo, ono lako ćemo, vrag odnija prišu, tri mjeseca gore dolje, "Balkan ti je bre šupak sveta" (cit. Dragan Nikolić Gaga iz filma "Bure baruta"). Ovo sa iskazanim gubitkom je O.K. - jednostavna mjera da se kroz RDG izbjegne možebitno oporezivanje dobiti, kojih škara nisu pošteđene ni neprofitne organizacije... mainstreamu nikad dosta, kao od proračunskog novca izgradit će nam npr. šetnicu... naj LP iz domovine, izdrži, "nismo te džabe u Mletke šiljali"(P.P. Njegoš)
    Ako uspiješ, pozdravi mi FB frenda N. Poleschuka!

    OdgovoriIzbriši
  2. S obzirom da nas HŠS u svom financijskom planu navodi, pokušalo se da nam oni plate pristojbe ICCF-u, kao što se uvijek prethodnih godina radilo. Nažalost, sve to skupa presporo se odvijalo.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.