24 rujna, 2017

Raspis 22. Svjetskog Kupa

Turnir se igra preko ICCF servera, uz standardnu vremensku kontrolu od 40 dana za 10 poteza, uz duplo računanje nakon 20 dana. Igračima će biti na raspolaganju 45 dana odmora godišnje, bez specijalnog dopusta. Uvjetni potezi biti će mogući, a sam turnir igra se u 3 faze. Obično, svaka grupa u preliminarnoj fazi broji 11-13 igrača, 9-13 u polufinalnoj, te 9-15 u finalnoj fazi. Igra se uvijek jednokružno, svak sa svakim. Natjecanje se rejtingira, a norme je obično moguće osvajati u polufinalnoj i finalnoj fazi.

Prijave
Prijaviti se je moguće uobičajeno preko Nacionalne Federacije (pristojba iznosi 9 €, op. L.Lj.) ili, gdje je to omogućeno, preko ICCF-ovog sustava Direktne Prijave.
Prijave preko NF trebaju sadržavati ime igrača, email adresu, ICCF ID, i trenutni rejting (lista 2017/4), te ih je potrebno poslati Organizatoru Turnira, Joopu Jansenu e-mail: jannesnelleke@home.nl, najkasnije do 05.11.2017. Sugerira se slanje prijava odmah kako budu pristizale, tj. da se ne čeka zadnji dan.
Raspored igrača po grupama u preliminarne i polufinalne grupe biti će napravljen slučajnim izborom koliko god to bude moguće; no voditi će se računa o geografskoj distribuciji kao i prosječnom rejtingu.

Organizacija turnira
Natjecanje će započeti 15. prosinca 2017.
Prijave su moguće odmah, i zaključuju se 10. studenog 2017 kako bi ostalo dovoljno vremena za sparivanje.
Natjecanje u preliminarnim grupama završava 30. lipnja 2019.
Ukoliko i tada bude nezavršenih partija koje odlučuju o kvalifikantima, te partije biti će date na procjenu.
Očekivani početak polufinala je najkasnije 01. rujna 2019, a finale najkasnije 01. rujna 2021. godine.

Nagrade
Kako je i potvrđeno na ICCF kongresu 2013, ukupni nagradni fond za ovo natjecanje iznosi 6,000 €, s tim što će nagrade dobiti i pobjednici preliminarnih i polufinalnih skupina (te nagrade, u vrijednosti od otprilike 25 €, biti će u formi vaučera ili drugog šahovskog materijala, uz primjenu kriterija za odlučivanje pri podjeli mjesta).
U finalnoj fazi, medalje i diplome biti će dodijeljene trojici prvoplasiranih. Također, nagrade u gotovini od 1,000 €, 600 €, 300 € i 100 € za 4 prvoplasirana igrača. U ovom slučaju neće se koristiti kriteriji kod istog broja osvojenih bodova, nego će se nagrade dijeliti među takvim igračima.

Kvalifikacije
Broj igrača koji će se plasirati za daljnju fazu ovisiti će o broju prijava, ali u startu se pretpostavlja da će prva dvojica izboriti plasman u polufinalnu fazu Svjetskog kupa. Samo pobjednik svake od polufinalnih grupa plasira se za finale.
Nema ograničenja u broju preliminarnih grupa po pojedinom igraču, no za polufinalnu fazu biti će dozvoljene maksimalno dvije kvalifikacije, te samo jedna za finale.
Dodatno, oni igrači koji su se plasirali za finale Svjetskog kupa 21 i 22, imati će pravo prijave na polufinalnu fazu Svjetskog kupa 23, a pobjedinici finala Svjetskog kupa 21 i 22 imaju pravo nastupa na finalu Svjetskog kupa 23.
Sljedeće kvalifikacije mogu se ostvariti u finalu:
§  pobjednik i drugoplasirani dobivaju pravo prijave direktno na turnir Kandidata Pojedinačnog Svjetskog Prvenstva (uz primjenu kriterija za isti broj bodova, i po uplati pristojbe) (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.3.1.(d));
§  pobjednik finala 22. Svjetskog kupa kvalificira se za finale sljedećeg Svjetskog kupa bez plaćanja pristojbe (ICCF Turnirska Pravila, Članak 3.6) te mu se dodjeljuje titula SIM (ICCF Turnirska Pravila, Članak 10.6.(c));
§  sudionici finalne faze imaju pravo prijave u polufinalnu fazu idućeg Svjetskog kupa (uz plaćanje pristojbe) (ICCF Turnirska Pravila, Članak 3.6)
§  sudionici finalne faze Svjetskog kupa koji su se plasirali na 3. i 4. mjesto (nakon primjene kriterija za isti broj bodova) ili su postigli najmanje 60% mogućih bodova mogu se prijaviti direktno u polufinale Pojedinačnog Prvenstva Svijeta (po plaćanju pristojbe) (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.2.1.(e));
§  sudionici finalne faze Svjetskog kupa koji su postigli najmanje 50% mogućih bodova mogu se prijaviti direktno u Preliminarnu fazu Pojedinačnog Prvenstva Svijeta (uz plaćanje pristojbe) (ICCF Turnirska Pravila, Članak 1.1.1.(e)).

Federacijama članicama nalaže se da ovom raspisu daju što je moguće veći publicitet među svojim članstvom.
Želimo svim sudionicima puno zanimljivih partija i novih poznanstava sa dopisnim šahistima iz drugih zemalja, a sve u duhu ICCF mota:

AMICI SUMUS

Joop Jansen, Glavni Voditelj Turnira
Russell Sherwood, ICCF Tajnik za turnire bez stjecanja normi

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.