05 rujna, 2017

ICCF kongres 2017 - Albena, Bugarska - Dan 2


Krećemo s drugim danom, počinje se u 9:30. Na puš pauzi prije ulaska u salu (nema mnogo pušaća među nama, možda 7-8 sve skupa), razgovaram sa dva britanca - interesantno, obojica su napustila domovinu, i simpatično mi je slušati kako ni jednome ne pada na pamet vratiti se ikada. George Pyrich se, nakon što je često ljetovao u Španjolskoj, čim je dohvatio penziju, preselio permanentno tamo (kraj Almerie). To je bilo prije 2 i po godine, i tek ponekad dođe na par dana nazad u Škotsku, i tvrdi da ne može dočekati let za nazad. Richard Akrill (sa suprugom Hazel) je pak englez koji je prije 13 godina odlučio doći živjeti u Bugarsku, što zvuči nevjerojatno. Ni on ne žali ni trenutka i čini se da se vrlo dobro aklimatizirao na naš balkanski stil života.
"španjolac" G. Pyrich i "bugar" R. Akrill
Fantastični talijani i ove godine donijeli su nam zadnji primjerak svog godišnjaka. "ASIGC Yearbook" je podeblja knjižurina (350+ stranica), puna fotografija, komentiranih partija, rezultata, izvješća, i svega i svačega o talijanskoj federaciji dopisnog šaha, tiskana na finom papiru u boji, i veselim se svakom primjerku (mislim da imam 4 ili 5 doma). Tražili su da im pošaljem neku svoju komentiranu partiju prošle godine za godišnjak, ali sada mudro šutim i nadam se da su zaboravili, jer sam se malo umorio od svega toga.

Impresivni godišnjak talijana


Počinjemo sa prijedlogom 028. Šah 960 titule spojiti sa običnim. Nažalost prijedlog obuhvaća i integraciju i dodjelu titula, za ovo drugo bismo još i pristali, ali ne za integraciju - 960 je lišen teorije otvaranja i svega nauka proisteklog iz nje, te je kao takav tek dio šahovske igre kakvu znamo i volimo, premda unosi dozu neizvjesnosti. Ne prolazi 8-28-20. Mi smo PROTIV.

Idemo na prijedlog 019, dodjela medalja za CCE/CCM. Nema dodatnog troška za ICCF, igrači za 5-10€ plus poštarina mogu sami kupiti medalju, ili njihova federacija. Per prenosi Andrew-ov komentar koji misli da bi ICCF trebala platiti izradu i ovih (a ne samo IM i viših). Austin se pita zašto engleski igrač postavlja upite preko švedskog delegata - ove besmislene napetosti svako malo iskoče na površinu. Čini mi se da bismo i mi trebalo kao englezi, da federacija iz principa kupi za sve svoje igrače osvajače CCE/CCM titula medalje i snosi troškove te dalje distribuira. Zadatak za našu skupštinu. Mi smo ZA. 30-6-20 prolazi.
Delegati na početku 2. dana kongresa
Idemo na izvještaj o rejtingu – Gerhard ga iznosi. Ništa novo za reći što nije kazano na sastanku Upravnog odbora, za očekivati je da Glicko sustav ipak nećemo implementirati, premda se rad na njemu tj. simulacija primjene nastavlja - napravljena je kalkulacija 2017/1 liste ovom metodom – ovaj proces još traje – ukupni prosjek je tu negdje, nema inflacije niti deflacije, ali volatilnost je ogromna i kao takva neupotrebljiva za nas. Neki igrači su, promjenom tabele očekivanog rezultata početkom godine, a prema odluci kongresa, osjetili veliki skok u svome rejtingu. Radi se o igračima koji su imali manje od 30 partija ukupno, te im je nova formula primjenjivana na stare rezultate, također - s obzirom da se prije 30. partije računa zapravo performance rejting. Veliki skok osjetili su igrači koji su imali jako dobar skor (> 80% bodova), a veliki pad oni sa slabim rezultatom (< 20% bodova). Gerhard zaključuje da možemo živjeti s time neko vrijeme. Iduća rejting lista objavljuje se sljedeći tjedan. Održavanje baze podataka o igračima – Gerhard je uklonio akademske i ostale titule i nadimke, zagrade i sl. Od ukupno 1,095 igrača, samo jedan igrač se žalio. 1,710 je bilo novo otvorenih računa (ICCF ID) u prethodnoj godini, od kojih su delegati prihvatili oko 1,100, 490 ih je odbijeno od delegata, itd. Ukupno imamo 47,500 igrača u bazi, 8,000+ su aktivni. Slijedi pljesak i usvajanje Gerhardovog izvještaja.
U. Staroske moderira početak drugog dana kongresa
Idemo na Usluge, Austin izlaže sažetak: nakon uvođenja novog sustava pojedinačnih normi i novog rejtinga, radna grupa je svu snagu uložila u automatiziranje procesa odustajanja – naglašava potrebu za profesionalnog testera ovih stvari. Dennis će, prije puštanja u rad automatskog sustava odustajanja, napisati upute. Idemo na prijedlog 031 – ovdje imamo protest Iana Phebya (koji nije na kongresu) – meni ovaj prijedlog zvuči sasvim smisleno, usprkos protestu i prijetnji ostavkom od Iana. On je trenutno preopterećen ovim, i predstavlja tzv. "single point of failure". Per pita što sa ovim komentarom tj. prijetnjom ostavkom Iana. Kako bi malo pojasnio, prilažem dijagram rasta direktnih prijava - sav ovaj teret pada na Iana, i premda je on fantastičan u svome poslu, što kada npr. oboli ili slično? Prijedlog automatizacije procedure, kao i davanja jasnijih informacija igračima (sjela uplata, toliko prijavljenih, očekivani početak turnira tada i tada, ...) meni zvuči odlično i nemam dileme.
Kretanje godišnjeg broja DE (direktna prijava)
Eric naglašava da ucjene nisu prihvatljive u ICCF. Gian-Maria naglašava da će ponekad biti nemoguće igraču dati procjenu koliko mora čekati na početak turnira, ali to je prihvatljivo. Još se malo diskutiralo o ovome – pitanja koja su nama potpuno nebitna pa teško držim koncentraciju. Osim toga, koliko god se ja trudio, Yosuin engleski apsolutno ne mogu razumjeti. Talijanski engleski, rusko/ukrajinsko/istočnoeuropski engleski, njemački engleski, škotski engleski, …, sve to nekako još ide, ali indonezijski jednostavno ne. Mi smo ZA. Prolazi 32-4-20.

Slijedi prijedlog 009 – mi smo za ali da čujemo izvještaj Austina da li će to donijeti nove troškove ICCF-u. Austin kaže da prihvatimo, ali bez novog software barem prvu godinu, da ne trošimo novac dok ne vidimo koliki je interes/potreba. Po meni ovo je vrlo jasno, pretjerano se dalje filozofira još 15-ak minuta i delegati samo gube vrijeme. Mi smo ZA, 37-0-19, prolazi.

Coffee break 10:50 – 11:05, na početku nastavka Michael nas obavještava o najnovijem uraganu kategorije 4 koji se kreće prema Floridi, gdje mu živi supruga. Djeluje i te kako uznemiren. Nažalost, delegati tu ne mogu ništa pomoći.

Nastavljamo sa 011. Mi smo ZA. 37-0-19 prolazi, usvojen je dakle budžet za Usluge.

Preskačemo arhivu partija jer nema izvjestitelja niti išta za izvjestiti, ide sada marketing tj. ja. Prenio sam gdje sam nastavio posao A. Dearnley-a, naglasio da su mogućnosti suradnje vrlo velike sa glavnim sponzorima/partnerima, te da ne namjeravam širiti listu istih previše, a prije nego smo sigurni da smo iscrpili barem većinu ideja sa postojećima. Spominjem svoja razmišljanja o a) unificiranju vidljivosti partija na serveru, najavljujem da ću to riješiti - delegatima se to jako sviđa; b) ideji da malo zaštitimo našu bazu partija, jer je svatko danas koristi, i to u profitne svrhe (tiskanje knjiga, softwarea, itd.). Npr. čini mi se razumno da barem ograničimo pristup igračima koji su tek otvorili račun na ICCF-u ali ne žele igrati, nego je to samo radi dostupnosti baze; c) DMD i ideji da uložimo novac u server i software kojim bismo sve završene partije na serveru pregledavali odgovarajućim algoritmom, te dodijeljivali negativne bodove, u ovisnosti o tome koliko je "DMD" bio u toj partiji vidljiv. Time se anulira ljudski faktor, što dio delegata odmah uviđa i prihvaća inicijativu. Stephan Busemann me malo pecka i spominje odugovlačenje remija, naravno referira se na našu partiju sa Finala prvenstva svijeta 29 - što delegatima nije poznato, u kojoj ja čistim 50 poteza i odbio sam remis - rekao sam mu da to nije tema za kongres i da ćemo to popričati u 4 oka na pauzi. Na kraju, Michael mi zahvaljuje što sam se uhvatio tog nezahvalnog posla, te i ja dobivam pljesak delegata. Nećemo na pauzu jer je još rano nego idemo na popodnevni program.

WTD Direktor svjetskih turnira nije tu. Ne čitaju se izvješća, nema primjedbi. Nove informacije su stigle o Renato Incelli memorijalu. Naime planirana 2 turnira otpadaju, ostat će samo jedan, jači, ali čini se da bi bio slabije kategorije nego je prvotno planirano.

Ide izvještaj G.-M. Tanija o turnirima za stjecanje titula. Komentira stanje na Finalu 29, 4 kandidata su za titulu (Dronov, Ljubičić, Mahling i Neto). Spominje matematičke probleme pri kreiranju skupina, koliko se sjećam bilo je primjedbi od (većih) federacija na način kako je Gian-Maria sparivao grupe polufinala prvenstva svijeta (opcija više manjih grupa ili manje velikih). Mislim da je Gian-Maria ispravno tada odlučio. Također spominje pad kategorije GM norm turnira, Eric mu saopćava da smo to uočili na MC meetingu. Ideja je da pripremimo SIM norm turnir, a da vratimo nivo GM turnira na staro. Gian Maria spominje mogućnost da damo pobjedniku GM turnira pravo kvalifikacija na neku fazu pojedinačnog prvenstva svijeta što odbijamo. Time smo završili jutarnji dio drugog dana.
Gian-Maria Tani izvješćuje, Austin Lockwood moderira
Objavio: Leonardo Ljubičić

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.